duminică, 23 noiembrie 2008

Explicatii

Un pahar de vin rosu..."de-ai fi tu salcie la mal, m-as face rau la umbra ta...o stea pe cerul de opal, de-ai fi, in noapte m-as schimba...". Superbe versuri ale lui Mihai Maximilian. Si o reverie haotica-mi cuprinde universul zdruncinat de atatea si atatea sentimente si furii a caror explicatii imi sunt cerute de persoane care chiar nu merita aceste explicatii. Si devine cu atat mai trist incat, dupa regula "hotul striga hotul" ma simt intr-o comedie a carui final lasa sala intr-o stare de manele si miros de fum de gratar si mici.
In urechi am zgomotele strazii. Astazi chiar a fost o zi agitata. La supermarketul din cartier lumea era extrem de agitata. Probabil ca rupt fiind de realitate am meritat sa fi lovit de vreo 3-4 ori de caruturile celor care considerau ca nu ma misc suficient de repede. La casa, un domn a deranjat teribil casierita cerandu-i sa cumpere un dvd a carui pret nu corespundea cu cel de la raft. Dar omul chiar a vrut acel film, deci a deranjat casierita. Nesimtitul! Acesta, i-a urat casieritei o duminica frumoasa, iar ea i-a aruncat o privire ingrozitoare. Oare ea nu-si dorea o duminica frumoasa ?
In drum spre casa, un alt domn nu prea binevoitor, mergea cu autoturismul din dotare pe contrasens. Cel de pe sensul corect nu l-a lasat in ruptul capului sa circule pe acolo: "Fir-ati ai dracului de tarani!". Al doilea avea dreptate, dar cum tot poporul duminica dimineata e la shopping, era mare aglomeratia, si... totusi cred ca un pic de toleranta n-ar fi stricat in cazul de fata. Chiar si pentru moscaiti ca mine care considera supermarketurile celel mai comuniste si consumiste locuri de pe pamant. Pana la urma din cele cateva sute de produse "aleg" cateva mii de oameni pe zi. Am vazut :"In cautarea timpului pierdut" la pachet. Am mai vazut cum se scormoneste in maldarele de haine la pret redus. Toate la fel, exact la fel...oare dupa ce-or fi scormonind oamenii aia acolo? Aglomeratia devine insuportabila la raioanele cu produse alimentare. Femei aberante si diforme isi dezvaluie suncile aplecate asupra produselor de iaurt dietetic. In cos oricum au 2-3 kg de mici, 3-4 beri si 2 paini...in medie. Ah, la deschiderea acestui supermarket sortimentul pave nu era cumparat de nimeni ( nu se mai vazuse asa ceva ). Au trecut 2 ani si acest sortiment e vanat cu pofta in rafturi. Cam atat dureaza rezistenta romanilor la nou...
Spre sfarsitul zilei, acestei frumoase duminici, intr-o discutie nu tocmai principiala am aflat ca toti barbatii sunt niste porci, deci ma aplec sub aceasta caracteristica. Dar draga mea, porcul e cel mai vandut animal din istorie: atat ca simbol, cat si pentru celelalte calitati ale lui. Apropos, stiati ca porcul nu transpira ? Din acest motiv se tavaleste. Ori in noroiul propriu ori in alte paturi. Cearsafurile se spala, sentimentele nu. De aici probabil ca vine placerea barbatilor de a se uita la lupte in noroi. Cu femei. Chestie de satisfactie orgolioasa si rautacioasa.
La mine la serviciu exista un tigan, negru si cu mustata. Acesta este responsabil cu psi-ul. Dar el e negru taciune! Acest om are un tic verbal: pronunta foarte des cuvantul "sincer". Sincer ne povesteste cate-n luna si-n stele. El sincer nu se pricepe la unele lucruri, dar sincer. Sincer, sincer, sincer...incat ma intreb ...sincer, el chiar crede ca prin sinceritate poate manevra pe cineva ? Pentru ca sincer va spun, mi-e atat de greata sa fiu sincer incat am de gand sa va mint crunt de acum in colo. Si asta cat se poate de sincer. Sinceritatea n-are valoare. Minciuna in schimb, are o substanta de-a dreptul fascinanta in lumea ipocrita in care ...nu, nu traim ci doar subzistam, nici macar nu existam, dar suntem...si cu cat e mai mare suferinta pe care o resimtim cu atat vom sti ca am existat mai mult decat...un indice de cosum intr-un supermarket.
Sincer? Nu, dar va implor sa ma mintiti frumos.

Un comentariu:

Sorana spunea...

Undeva intre realitate si perceptie e acel tigan cu sinceritatea lui, undeva intr-un colt de lume carnea de vaca nu se mananca pentru ca ea, vaca, e sacra, undeva in noi animalul sacrificat primul este sinceritatea. Si asta pentru ca sunt momente cand e mai odihnitor sa minti frumos stiind ca asta se asteapta de la tine....Traiasca Porcul si sacrificarea lui sa devina sport national! In fond el e sincer animalu!!